Cum curățăm mobila eficient

Cum curățăm mobila eficient

Atunci când folosim metodele corecte, curățarea mobilierului devine o sarcină casnică ușoară. Obiectele de mobilier pot fi fabricate din materiale diferite, iar pentru a le curăța eficient trebuie să respectăm unele instrucțiuni specifice.

Mobilier laminat

Mobilierul laminat este fabricat din materiale sintetice, uneori având un aspect asemănător lemnului. Dar, spre deosebire de mobila din lemn sau furnir, mobila laminată este mai ieftină, mai ușoară și mai rezistentă la murdărie sau zgârieturi.

Pentru a șterge praful de pe mobila laminată, folosim o lavetă din microfibră, ușor umezită în apă călduță, iar cu o lavetă uscată ștergem apoi urmele de umezeală. Spray-urile și soluțiile de lustruire din comerț nu vor avea efect pe acest tip de mobilă deoarece materialul nu este poros și nu va absorbi substanțele respective. Dacă vrem să curățăm pete sau alte tipuri de murdărie vom folosi tot o lavetă înmuiată puțină apă călduță în care am pus câteva picături de detergent blând. În cazul mobilei laminate trebuie să evităm degresanții puternici și soluțiile dure, cum ar fi cele bazate pe clor sau soluții abrazive. În timp, acestea vor distruge suprafața.

Mobilier din furnir

Acest tip de mobilier este realizat din diverse materiale, acoperite apoi cu un strat de furnir, pentru obținerea unui aspect plăcut. Necesită o îngrijire și o întreținere mai atentă decât mobilierul laminat.

Dacă avem mobilier din furnir, folosim întotdeauna suporturi pentru căni și pahare, deoarece umezeala și căldura pot afecta suprafața furniruită, cauzând umflături sau pete greu de scos. Pentru ștergerea prafului și curățarea suprafeței de murdărie, vom folosi aceleași metode ca și în cazul mobilierului laminat, uscând imediat suprafața curățată cu ajutorul unei lavete uscate.

Mobilier din lemn masiv

Pentru mobilierul din lemn masiv putem folosi spray-uri și substanțe de lustruire din comerț. Totuși, nu este recomandat să le utilizăm foarte des, deoarece se va acumula mult reziduu în striațiile sau suprafața poroasă a lemnului. Dacă nu vrem să folosim soluții din comerț, putem folosi o lavetă ușor umezită pentru a șterge praful, având grijă să absorbim umezeala imediat cu o lavetă din microfibră, uscată. 

În cazul în care s-a acumulat un strat zdravăn de murdărie lipicioasă, putem prepara o soluție de curățare dintr-o cană de apă și puțin oțet alb. Înmuiem laveta de microfibră în soluție și ștergem mobila. De asemenea, putem prepara o soluție de curățare amestecând fulgi de săpun în apă călduță (spre deosebire de alți detergenți, fulgii de săpun sunt mai blânzi).

All comments