Cum replantăm orhideele

Cum replantăm orhideele

Orhideea, această plantă înfloritoare tropicală, este una dintre cele mai răspândite bucăți de natură ce pot fi regăsite în casele noastre și care reprezintă un cadou ideal pentru iubitorii de flori.



Pentru a ne bucura de florile ei cât mai mult timp, aceasta are nevoie de anumite proceduri de îngrijire, una dintre acestea fiind replantarea.



Semne care indică necesitatea replantării



Un prim semn care ne arată că este timpul să replantăm orhideea este reprezentat de rădăcini. Din fericire, majoritatea orhideelor vin plantate în ghivece de plastic transparent, astfel ne este mult mai ușor să le observăm. Rădăcinile uscate, înmaronite sau cu un aspect ofilit ne indică faptul că este timpul să mutăm planta într-un alt ghiveci.



Bobocii uscați sunt un alt indiciu care ne arată că floarea noastră nu o duce bine în ghiveciul ei. De reținut aici faptului că orhideea nu se replantează în perioada înfloririi, ci trebuie să așteptăm până când și ultima floare a căzut. 



Bineînțeles, orhideea trebuie mutată atunci când frunzele acesteia au crescut într-atât de mari încât ghiveciul inițial nu mai poate susține planta.



De ce avem nevoie



Pentru replantare avem nevoie de:

  • un ghiveci de plastic cu fante pentru ventilație pe perete și găuri de scurgere, cu o mărime mai mare față de ghiveciul inițial;
  • 
substrat special pentru orhidee care se găsește în magazinele de profil (de evitat coaja de cocos deoarece nu permite o aerisire corectă) - orhideele nu se plantează în pământ obișnuit, majoritatea speciilor crescând pe arbori sau pe stânci; 
  • un lighean de plastic;
  • 
o foarfecă.



Cum procedăm



Mai întâi sterilizăm foarfeca cu puțin spirt. Apucăm planta cât mai de jos de bază (niciodată de frunze) și în timp ce presăm ușor cu degetele ghiveciul de plastic, tragem delicat planta din acesta. Apoi curățăm substratul cu mâna în lighean până rămân doar rădăcinile. Substratul vechi se aruncă și nu se refolosește.

În continuare, sub un jet slab de apă călduță, spălăm rădăcinile și le tăiem pe cele moarte cu ajutorul foarfecii. Pentru a testa care rădăcini sunt moarte, tot ce trebuie să facem e să le strângem ușor între degete. Rădăcinile moarte au o textură moale, ofilită, chiar dacă culoarea lor este încă verde. Dacă o rădăcină nu este moartă în întregime, ci doar spre vârfuri, vom tăia în segmentul deja ofilit și nu în segmentul verde și rigid la atingere. Rădăcinile galbene sau albe nu trebuie tăiate dacă nu sunt moi la atingere.



În noul ghiveci adăugăm pe fund aproximativ două degete de substrat special, apoi introducem floarea și o poziționăm pe centrul ghiveciului. Adăugăm substrat peste rădăcini până umplem ghiveciul și planta e fixată, verificând să nu lăsăm spații libere mari printre rădăcini.



Simplu și rapid. Spor la treabă!