Curățarea saltelei și întreținerea acesteia

Curățarea saltelei și întreținerea acesteia

Salteaua este unul din factorii care influențează calitatea somnului, iar o saltea bine întreținută și curățată eficient poate face diferența între un somn liniștit și odihnitor și unul tulburat. Iată câteva idei privind curățarea și întreținerea saltelei.

Curățarea saltelei

1. Folosirea aspiratorului

Folosind accesoriul pentru tapițerii, putem curăța salteaua de impurități precum firimituri, păr, praf, particule de piele moartă sau acarieni. Acumularea acestora poate duce în timp la dezvoltarea unor probleme de sănătate precum alergiile sau astmul. 

De aceea, este recomandat să aspirăm salteaua cel puțin o dată pe lună.

2. Curățarea petelor

Pentru înlăturarea petelor este recomandat ca după producerea incidentului să acționăm cât mai repede posibil, având grijă să nu le întindem. Mai întâi vom înlătura surplusul, fie cu o lingură, fie prin absorbție, cu ajutorul unei lavete sau al unui șervețel de hârtie cu care vom tampona pata. Apoi, folosind o soluție din apă călduță și detergent de tapițerie sau detergent de vase, frecăm ușor pata, clătim fără a îmbibăm salteaua cu multă apă și lăsăm să se usuce complet. 

Dacă petele sunt rezistente (sau mai vechi), putem tampona pata cu o soluție formată din oțet și apă caldă, apoi presărăm bicarbonat de sodiu și lăsăm să acționeze timp de 15 minute. După uscarea bicarbonatului putem aspira.

3. Folosirea aburului

Aburul atinge temperaturi înalte, fiind ideal pentru eliminarea bacteriilor. Putem folosi fie aparatură specială, fie fierul de călcat. Pentru folosirea fierului de călcat trebuie doar să umplem rezervorul cu apă și să selectăm funcția de abur.

Este recomandat șă testăm pe o porțiune mai mică și mai puțin vizibilă a saltelei și/sau să citim eticheta acesteia pentru a vedea dacă putem folosi fierul de călcat în contact cu materialul saltelei. În cazul în care este permisă utilizarea fierului de călcat, atunci putem continua să curățăm salteaua, călcând-o așa cum călcăm și hainele (folosind aburul). 

Întreținerea saltelei

Pentru a întreține mai bine salteaua și pentru a scăpa de grija petelor, ideal este să folosim o protecție de saltea. Aceasta este mult mai ușor de spălat și o putem curăța mult mai des decât curățăm salteaua.

De asemenea, pentru a minimiza uzura saltelei, dacă modelul acesteia permite, este recomandat să o întoarcem pe partea cealaltă o dată la 6 luni. 

În medie, durata de viață a unei saltele este de 8-10 ani. Totuși, este bine de știut că unele saltele sunt garantate 15, 20 sau chiar 25 ani.

Cu cât avem mai multă grijă de salteaua noastră, cu atât mai mare poate fi durata ei de viață.

Vă dorim un somn cât mai odihnitor!

All comments