Tipuri de hârtie pentru copt și hârtie alimentară

Tipuri de hârtie pentru copt și hârtie alimentară

Hârtiile alimentare sunt de 3 feluri: hârtia pentru copt siliconată, non-aderentă; hârtia pentru copt rezistentă la grăsime și hârtia cerată (care nu se folosește la cuptor). Pentru a putea alege hârtia potrivită atunci când gătim sau împachetăm alimente în vederea depozitării, este bine să cunoaștem și să înțelegem diferențele dintre aceste tipuri de hârtie alimentară.

Hârtia pentru copt non-aderentă, siliconată (hârtie pergament)

Acest tip de hârtie este acoperită cu un strat foarte subțire de silicon, menit să prevină lipirea preparatului de tavă. Atunci când folosim hârtie non-aderentă nu mai este necesar să ungem tăvile cu ulei sau cu unt. De asemenea, hârtia poate fi folosită în loc de poș sau pentru împachetarea preparatelor (de obicei pui sau pește) atunci când le gătim prin tehnica "en papillote". Aceasta rezistă la temperaturi de până la 220 de grade Celsius.

Hârtia rezistentă la grăsime

Hârtia de copt rezistentă la grăsime nu este siliconată. Din acest motiv, este indicat să o ungem pe ambele fețe cu unt pentru a preveni lipirea. Lăsăm preparatul să se răcească înainte de a desprinde hârtia (se va desprinde mai ușor). Acest tip de hârtie este mai subțire și este de obicei folosit pentru a tapeta formele pentru tarte pentru că se va mula mai ușor pe acestea. Hârtia rezistă la temperaturi de până la 200 de grade Celsius.

Hârtia cerată

După cum și numele sugerează, acest tip de hârtie este acoperit cu un strat subțire de ceară care oferă impermeabilitate. Este ideală pentru a împacheta și menține proaspete sandvișurile, alimentele grase sau umede. Aceasta nu se folosește în cuptor sau pe lângă alte surse de căldură, ci doar pentru împachetat și depozitat (ceara se va topi la căldură iar hârtia poate lua foc).

All comments