Ornament de Crăciun: Porumbel Origami

Ornament de Crăciun: Porumbel Origami

Lucrurile făcute de noi sunt întotdeauna mai speciale, așa că astăzi vom realiza un porumbel din hârtie prin arta japoneză numită origami pe care îl vom putea folosi ca ornament pentru bradul de Crăciun.

Vom avea nevoie de:

  • o foaie de hârtie A4, de orice culoare;
  • o cariocă sau un marker de culoare închisă;
  • un ac mai gros;
  • ață de orice culoare sau gută.

Pasul 1. Începem cu foaia de hârtie A4 și vom plia colțul din stânga sus către muchia din dreapta a hârtiei, exact ca în imaginea de mai jos. 

Atenție! După fiecare pliere, presăm bine cu mâna pliul deoarece muchiile pliate ne vor folosi în multe cazuri ca puncte de orientare și acestea trebuie să fie vizibile.

Pasul 2. Întoarcem foaia cu fața în jos și o poziționăm cu colțul spre stânga. Îndoim dreptunghiul de hârtie din dreapta către stânga, având grijă ca îndoitura să vină exact peste latura hârtiei de jos, apoi presăm bine îndoitura.

Pasul 3. Deschidem dreptunghiul de hârtie și îl rupem cu grijă pe linia plierii, obținând astfel pătratul pe care îl vom folosi mai departe în realizarea porumbelului.

Pasul 4. Urmează să pliem ambele diagonale ale pătratului. Având o diagonală deja marcată, o vom plia pe a doua, ducând colțul din stânga jos peste cel din dreapta sus.

Pasul 5. Poziționăm triunghiul obținut cu baza în jos și vârful în sus. În continuare, luăm colțul triunghiului din dreapta jos și îl pliem peste vârf, procedând la fel și cu colțul din stânga jos.

Pasul 6. Rombul astfel obținut îl vom plia pe jumătate, la fel ca în imaginile următoare.

Pasul 7. Poziționăm triunghiul obținut cu deschiderea în partea dreaptă și vârful în jos, apoi pliem colțul din stânga peste cel de jos și îl deschidem înapoi, formând astfel o linie care ne va ghida mai departe.

Pasul 8. Luăm doar o parte a colțului de jos și îl pliem pe mijlocul laturii de sus a triunghiului, acolo unde începe linia pliată anterior, apoi deschidem la loc. Am format astfel a doua linie care ne va ajuta la următoarea pliere.

Pasul 9. Ținând un deget pe mijlocul laturii din stânga, ridicăm colțul din dreapta și îndoim în sus jumătatea de jos a laturii din stânga.

Pasul 10. Întoarcem figurina pe partea cealaltă și pliem colțul din dreapta peste cel de jos, apoi îl deschidem la loc.

Pasul 11. Pliem colțul de jos pe mijlocul laturii de sus, acolo unde începe linia pliată anterior și deschidem înapoi.

Pasul 12. La fel ca la pasul 9, ținem un deget pe mijlocul laturii din dreapta și ridicăm colțul din stânga, îndoind în sus jumătatea de jos a laturii din dreapta. Am format astfel aripile porumbelului.

Pasul 13. Pliem colțul din stânga jos peste jumătatea laturii de sus, în punctul în care se întâlnesc aripile cu această latură, apoi deschidem la loc.

Pasul 14. Întoarcem figurina pe partea cealaltă și procedăm la fel ca la pasul 13.

Pasul 15. Luăm figurina în mână și o ținem pe verticală cu îndoiturile realizate anterior către noi, o deschidem și pliem colțul de jos în sus pe îndoiturile formate, obținând coada porumbelului.

Pasul 16. Pentru a forma ciocul, pliem vârful în jos, porning de la mijlocul laturii, apoi deschidem la loc.

Pasul 17. Întoarcem porumbelul pe partea cealaltă și procedăm la fel ca în pasul anterior.

Pasul 18. Întoarcem figurina cu fața spre noi și pliem în interior vârful pe îndoiturile formate anterior.

Pasul 19. Opțional, cu markerul sau carioca aleasă, îi putem desena ochi, bujori în obrăjori și colora ciocul pe ambele părți.

Pasul 20. Desfacem aripile și cu acul vom găuri trunchiul figurinei, la un deget distanță de coadă, apoi trecem ața sau guta prin gaură și îi facem un nod. 

Pasul 21. Tot opțional, pentru a-i oferi mai mult volum figurinei, îi putem plia puțin aripile în jos de la jumătatea acestora.

Tot ce mai rămâne de făcut este să îl agățăm în brad.

Sărbători fericite!