
Păstrarea Busuiocului Proaspăt
Fie că îl folosim în mâncăruri gătite, fie că îl adăugăm într-o salată, aroma incomparabilă a busuiocului poate schimba radical gustul unui preparat. Indiferent de rețetă, este de preferat să îl folosim proaspăt.
Astăzi vă prezentăm 3 metode prin care putem păstra busuiocul proaspăt pentru mai mult timp. Indiferent de metoda utilizată, trebuie să alegem cu grijă busuiocul pe care îl vom pune la păstrare. Frunzele busuiocului trebuie să aibă o culoare unitară și să nu prezinte puncte maro sau zone ofilite.
Metoda 1: Păstrare în apă
Pentru a ajuta tulpinile să absoarbă apa în mod corespunzător, tăiem din acestea aproximativ 1 cm. Apoi, punem apă rece într-un borcan suficient cât să permită tulpinilor să stea aproximativ 2 cm în apă. Introducem busuiocul în borcan și acoperim cu o pungă alimentară transparentă. Pentru a permite busuiocului să respire și pentru a nu strivi frunzele, punga nu trebuie legată la gură. Borcanul cu busuiocul pus în apă se păstrează la temperatura camerei (în jur de 20-25 grade Celsius), iar apa trebuie schimbată o dată la câteva zile. În acest fel, prospețimea busuiocului poate fi păstrată până la 7 zile.
Metoda 2: Congelare
Pentru ca busuiocul să nu capete o culoare maronie, înainte să-l băgăm la congelator, trebuie să îl blanșăm. Fierbem o cantitate potrivită de apă, apoi scufundăm busuiocul în ea pentru câteva secunde, îl scoatem și îl scufundăm repede în apă rece cu gheață. Înainte să îl băgăm în pungi de congelator, acesta trebuie uscat bine cu ajutorul unor prosoape de hârtie.
Metoda 3: Cuburi de gheață
Tocăm busuiocul în bucăți mari și apoi le așezăm într-o tavă pentru cuburi de gheață. Turnăm peste ele câteva linguri cu apă și le introducem la congelator. Această metodă de congelare este potrivită atunci când vrem să folosim busuiocul în sosuri, supe și alte mâncăruri cu sos. Când gătim, este suficient să adăugăm cuburile de gheață conținând busuiocul. Gheața se va topi și va elibera busuiocul proaspăt.