5 Plante de Interior
Se știe că plantele ne aduc beneficii atât nouă cât și spațiului în care locuim, fiind un bun umidificator natural precum și un element estetic apreciat. Pentru o creștere armonioasă, este necesar să asigurăm planetelor condițiile specifice în care acestea trăiesc. Umiditatea, solul și lumina sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la sănătatea plantelor.
Majoritatea plantelor au nevoie de multă lumină, dar ce facem atunci când avem o locuință mai întunecată?
1. Fittonia sau "Planta cu piele de șarpe"
Această plantă cu aspect de tufă este originară din pădurea tropicală din Peru, crescând de obicei la adăpostul altor plante. De aceea, Fittonia se păstrează în locuri umbrite sau semiumbrite, întrucât lumina directă poate decolora și usca frunzele. Temperatura ideală pentru creșterea ei este între 25 - 28 grade Celsius, iar temperaturile sub 15 grade Celsius vor cauza căderea frunzelor. Aceasta se plantează într-un substrat alcătuit din turbă și nisip care se va menține constant umed. În funcție de specie, nervurile frunzelor pot avea culoarea albă, argintie, roz sau roșie.
2. Spathiphyllum sau "Crinul păcii"
Crinul păcii vine din America de Sud. Asemănător plantei Fittonia, acestuia îi plac locurile calde, așa că iarna trebuie ținut departe de curenți reci. Crinul trebuie ținut în lumină indirectă, la temperaturi care să nu scadă sub 14 grade Celsius și care să nu treacă peste 30 de grade Celsius. Substratul în care crește trebuie format din turbă, pământ și nisip care se va uda regulat și pentru că este o plantă căreia îi place umiditatea, aceasta se va pulveriza cu apă din când în când pe frunze. Crinul înflorește primăvara și câteodată și toamna.
3. Pilea Peperomioides sau "Planta banilor"
Această plantă cu aspect neobișnuit a fost adusă din China. Este ușor de îngrijit întrucât vara se udă cu apă decalcifiată o dată pe săptămână, iar iarna se udă la aproximativ o lună. Între două udări, pământul trebuie lăsat să se usuce și apa nu trebuie să se acumuleze în farfurie. Planta se poziționează în lumină indirectă.
4. Calathea sau "Planta care se roagă"
Nativă din zona Braziliei, Calathea este o plantă cu aspect de tufă căreia îi place umiditatea. Temperatura optimă în care crește este cuprinsă între 18 și 23 de grade Celsius. Substratul trebuie constituit din turbă, nisip, perlit, pământ de frunze și trebuie menținut umed în permanență. Planta trebuie amplasată în zone semiumbrite, lumina directă provocând arsuri la nivelul frunzelor.
5. Dieffenbachia
Provine din Africa de Sud și America Centrală, iar în funcție de specie, poate avea aspect de tufă sau poate avea tulpini înalte. Temperatura ideală este de 20 de grade Celsius și nu trebuie să scadă sub 15 grade Celsius. Substratul compus din turbă, nisip și pământ de flori trebuie să fie afânat, păstrat umed constant și apa acumulată în farfurie trebuie îndepărtată. Planta trebuie așezată în lumină indirectă. În cazul în care frunzele încep să se decoloreze înseamnă că trebuie mutată într-un loc mai luminos (lumină indirectă). Atenție! Seva rezultată în urma tăierii sau ruperii este toxică, fiind necesară amplasarea plantei departe de copii și animale, iar în cazul în care am atins-o trebuie să ne spălăm bine pe mâini. De asemenea, putem folosi mănuși de unică folosință atunci când tăiem frunze sau tulpini.
Vă dorim plante cât mai frumoase, sănătoase și spor la grădinărit!
Toate comentariile