Brioșe Tiramisu

Brioșe Tiramisu

Atunci când dorim să aducem un pic de noutate în bucătărie și în același timp să ne putem bucura de gustul clasic al unei prăjituri Tiramisu, putem opta pentru o versiune modernă a acesteia înlocuind pișcoturile cumpărate din magazin cu aluat făcut în casă.

Vă prezentăm o rețetă ușor de realizat: Brioșele Tiramisu!

Ingrediente pentru 8 brioșe

Sirop de espresso/cafea

  • 80 ml espresso (cafea tare) fierbinte;
  • 1 lingură rasă de zahăr;
  • 1 lingură rom.

Brioșe

  • 3 ouă la temperatura camerei;
  • 120 grame zahăr;
  • 1/2 păstaie vanilie sau 1 lingură esență de vanilie;
  • 1 lingură rom;
  • 70 grame făină albă;
  • 1 linguriță rasă de praf de copt;
  • 1 praf de sare;
  • 80 grame unt topit, nesărat.

Cremă

  • 180 grame mascarpone, la temperatura camerei;
  • 25 grame zahăr pudră.

Decor (opțional)

  • cacao pudră sau ciocolată neagră, rasă.

Instrucțiuni

Pentru pregătirea siropului vom combina într-un bol espresso-ul sau cafeaua tare, zahărul, romul și vom amesteca până la topirea zahărului.

Într-un bol mai mare, vom bate cu un mixer sau cu telul ouăle, zahărul, romul și vanilia până obținem o compoziție omogenă (apox. 7-8 minute). Separat, într-un castron, cernem făina și-i adăugăm sarea și praful de copt. Apoi încorporăm amestecul obținut în compoziția cu ou, turnând câte puțin și amestecând încet până la omogenizare. La final, adăugăm cu grijă untul topit și amestecăm. 

Turnăm aluatul într-o tavă specială cu 8 forme pentru brioșe, unsă în prealabil cu puțin unt, după ce am pus în fiecare formă câte o hârtie de copt pentru brioșe (în cazul în care nu aveți hârtie specială, aceasta poate fi înlocuită cu hârtie de copt decupată pe măsură). Dăm tava la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade Celsius și lăsăm să se coacă timp de 20-25 minute sau până când o scobitoare introdusă în mijlocul unei brioșe va ieși curată.

Scoatem brioșele din cuptor și le lăsăm să se răcească complet. Între timp, ne putem apuca de prepararea cremei. Într-un bol separat, combinăm brânza mascarpone, zahărul pudră și 5-6 linguri din siropul de cafea preparat anterior. Mixăm totul până devine o compoziție fină și moale.

După răcire, folosind o pensulă, ungem brioșele cu siropul de cafea rămas permițând acestora să absoarbă siropul complet înainte de a pune crema. Cu ajutorul unui poș sau al unei pungi alimentare tăiate într-un colț ornăm brioșele cu cremă. 

Opțional, pentru un aspect deosebit, putem cerne deasupra puțină cacao sau putem rade puțină ciocolată neagră.

Sperăm ca această rețetă să vă surprindă la fel de plăcut pe cât ne-a surprins pe noi. 

Poftă bună!