Castane coapte

Castane coapte

Castanele comestibile reprezintă o sursă excelentă de vitamine (Vitamina A, Vitamina, C, Vitamina E, Vitamine B), minerale (Calciu, Magneziu, Zinc, Fier, Potasiu) și antioxidanți (acid folic, tiamină). Dacă nu le-ați încercat până acum, merită să le acordați o șansă, pentru gustul lor unic. Mai jos regăsiți două dintre metodele noastre preferate de pregătire a castanelor coapte.

Primul pas, fie că le gătim în tigaie sau la cuptor, constă în fierberea castanelor.

Spălăm bine castanele sub jet de apă rece, apoi le crestăm pe rând. Pentru a le cresta, luăm câte o castană, o așezăm pe tocător cu partea plată în jos, iar cu vârful unui cuțit cu lamă scurtă vom cresta coaja dintr-o parte în cealalta, având grijă să nu despicăm și miezul. Crestăm doar coaja.

După ce am pregătit astfel toate castanele, le punem într-un bol cu apă rece și le lăsăm la înmuiat pentru 1-2 ore. După înmuierea acestora, le punem la fiert într-o cratiță, având grijă ca apa să depășească cu un deget castanele. După ce dă în clocot, oprim focul, vărsăm cu grijă apa și punem castanele într-un prosop de bucătărie pentru a absorbi toată umezeala. 

După fierberea castanelor, trecem imediat la coacerea acestora (înainte să se răcească după fierbere), putând opta pentru una dintre următoarele modalități.

Gătirea la tigaie

Încingem bine o tigaie și așezăm castanele cu tăietura în sus. Acoperim tigaia și lăsăm castanele la foc mediu spre mare timp de 30 de secunde. Acestea vor începe să se deschidă puțin. În cazul în care avem castane care nu s-au deschis, le mai lăsăm în tigaie pentru încă 30 de secunde.

Gătirea la cuptor

Încingem cuptorul la 220 grade Celsius. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, așezăm castanele cu tăietura în sus. Le dăm la cuptor pentru 10-15 minute, în funcție de dimensiunea castanelor.

Indiferent de metoda de gătire aleasă, pentru ușurință, este recomandat să decojim castanele cât încă sunt calde. În cazul în care coaja se desprinde greu, putem scoate miezul cu ajutorul unei lingurițe.

Vă dorim Poftă Bună!

Toate comentariile