Cozonac pufos, cu cacao și nucă

Cozonac pufos, cu cacao și nucă

Nelipsit de pe masa de sărbători, un cozonac pufos și gustos, bine crescut, va fi apreciat de toată lumea. Am încercat mulți cozonaci de-a lungul vieții, dar sincer, cel mai bun rămâne tot cel făcut de mama. Mai jos vă prezint rețeta preluată de la mama mea:

Ingrediente (pentru doi cozonaci)

Aluat:

  • 1 kg. făină (o cernem de două ori, cu o seară înainte);
  • 5 gălbenușuri;
  • 350 gr. zahăr;
  • 250 gr. unt gras;
  • 500 ml. lapte;
  • 50 gr. drojdie proaspătă;
  • estențe (rom, vanilie, lămâie), după gust;
  • 1 praf sare.

Umplutură:

  • 5 albușuri;
  • 5-6 linguri zahăr;
  • 3 linguri rase cacao;
  • 2 căni nuci măcinate;
  • esențe (rom/vanilie), după gust;
  • 1 linguriță scorțișoară.

Ornat:

  • 1 out bătut.

Preparare aluat:

1. Într-un castron, sfărâmăm drojdia și apoi o frecăm cu două linguri de zahăr până se lichefiază. Încălzim puțin laptele (doar 100 ml. din cei 500 ml.) și-l adăugăm peste drojdie, împreună cu o lingură de făină. Omogenizăm și lăsăm la crescut până își dublează volumul.

2. Topim untul și-l lăsăm deoparte pentru a se răci (până ajunge la temperatura camerei).

3. Mixăm gălbenușurile cu un praf de sare până obținem o cremă spumoasă, apoi adăugăm zahărul pentru aluat și mixăm în continuare până când zahărul se topește.

4. Mai cernem o dată făina (deja cernută de două ori cu o seară înainte) și o adăugăm într-un bol/castron mare. În mijlocul acesteia vom face o adâncitură în care vom pune amestecul de drojdie, gălbenușurile mixate, esențele pentru aluat și restul de lapte (pe care-l încălzim puțin înainte să-l adăugăm). Amestecăm până la omogenizare. Treptat, adăugăm untul topit, puțin câte puțin, împăturind aluatul și frământându-l energic aproximativ 30 minute. Acoperim vasul în care am frământat aluatul cu folie alimentară sau cu un capac flexibil (Flexipac) și lăsăm la dospit până când aluatul își dublează volumul. Vasul trebuie ținut într-un loc cald, ferit de curent.

Preparare umplutură și ornare:

5. Batem albușurile spumă, apoi adăugăm zahărul pentru umplutură și mixăm în continuare până amestecul se întărește. Adăugăm esențele pentru umplutură, scorțișoara, cacaoa (dată prin sită), nucile și amestecăm ușor pentru a omogeniza.

6. Împărțim aluatul în 4 părți egale pe care le vom întinde rând pe rând. Punem umplutură pe fiecare foaie de aluat și o întindem pe toată suprafața foii, apoi o rulăm. Sulurile astfel obținute se împletesc două câte două, formând astfel cei doi cozonaci. Punem cozonacii cu grijă în tăvi tapetate cu hârtie de copt și îi lăsăm din nou la crescut pentru 15-20 minute. După ce au crescut, îi ungem cu ou bătut.

Coacere:

7. Introducem cozonacii în cuptor (încins în prealabil la 180 grade Celsius) și îi lăsăm să se coacă timp de 45 minute. Avem grijă ca în primele 20-25 minute să nu deschidem ușa cuptorului.

Când sunt gata, îi scoatem din cuptor și îi lăsăm să se răcească înainte de-ai servi. 

Sărbători Fericite și poftă bună!

Toate comentariile