Cum curățăm vopseaua lavabilă

Cum curățăm vopseaua lavabilă

Avem de curățat pete și stropi de vopsea lavabilă de pe diverse suprafețe?

Pentru a nu deteriora suprafața, vom curăța vopseaua lavabilă utilizând metode diferite, în funcție de caracteristicile suprafeței curățate. 

Cel mai bine este să curățăm vopseaua prin absorbție, când aceasta este încă proaspătă, evitând frecarea sau ștergerea care ar duce la împrăștierea acesteia. 

Important de reținut! Când utilizăm o soluție de curățare, o vom testa mai întâi pe o zonă mai ascunsă a suprafeței respective, pentru a ne asigura că soluția nu va deteriora suprafața pe care dorim să o curățăm.

Suprafețele din lemn

Pentru înlăturarea vopselei lavabile de pe suprafețele din lemn, vom avea nevoie de o lavetă ușor umezită în apă caldă și de un șpaclu din plastic. Așezăm laveta peste stropii sau pata de vopsea și o lăsăm pentru câteva minute, permițând vopselei să absoarbă cât mai multă umezeală (se va desprinde mai ușor). 

Apoi, folosind șpaclul, vom înlătura cu grijă stropii sau petele de vopsea. Pentru vopseaua intrată în striațiile lemnului, în loc de șpaclu vom folosi o periuță de dinți.

Suprafețele din sticlă

Pentru curățarea suprafețelor din sticlă vom avea nevoie de oțet, o lavetă sau un burete și mănuși de menaj rezistente. Încălzim 240 ml. oțet până aproape de punctul de fierbere și îl turnăm într-un vas suficient de încăpător încât să putem înmuia și stoarce laveta, fără a da pe lângă. 

După ce ne punem mănușile de menaj, înmuiem cu grijă laveta/buretele în oțet, o stoarcem și frecăm stropii de vopsea cu mișcări circulare până când vor fi îndepărtați. În cazul în care aceștia nu s-au curățat, vom folosi o lamă bine ascuțită (de preferat nouă) pe care o vom așeza pe suprafață la unghi de 45 de grade și vom răzui stropii cu grijă, într-o singură direcție, pentru a nu zgâria sticla.

Suprafețele din plastic

Când vine vorba de suprafețe din plastic, după ce o înmuiem cu puțin ulei vegetal, curățăm vopseaua lavabilă cu ajutorul unui șpaclu din plastic.

Suprafețele din beton sau din metal

În cazul suprafețelor din beton/metal este indicat să folosim soluții speciale pentru înlăturarea vopselei, pe care va trebui să le lăsăm să acționeze conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi vom freca suprafața din beton cu o perie dură, iar suprafața din metal cu o lavetă. Procesul se va repeta în cazul în care va fi nevoie, iar la sfârșit vom curăța suprafața de reziduurile de soluție specială.

Spor la renovat!:)

Toate comentariile