Rețetă pentru socată
A venit sezonul socului așa că v-am pregătit o rețetă pentru socată, ușor de făcut.
Ingredientele necesare pentru un borcan de sticlă de 10L.:
• 5-6 flori de soc mari clătite în apă rece;
• 2 lămâi decojite și tăiate felii subțiri;
• 2 portocale decojite și tăiate felii subțiri;
• 500-700 gr. zahăr (în funcție de cât de dulce vrem să fie);
• 7 gr. drojdie uscată sau 10 gr. drojdie proaspătă;
• apă plată.
Instrucțiuni pentru prepararea socatei:
Punem florile de soc, feliile de lămâie și de portocală, zahărul și drojdia în borcan. Turnăm apa până umplem borcanul, lăsând gâtul acestuia liber și acoperim gura borcanului cu o farfurie. Lăsăm la macerat 2-3 zile, amestecând o dată pe zi în borcan cu o lingură de lemn. După cele 2-3 zile strecurăm socata și o punem în sticle, pe care le vom păstra la frigider cu capacul parțial înșurubat.
Socata noastră e gata de servire!
P.S.: În zilele călduroase îi putem adăuga câteva cuburi de gheață, transformând-o într-o băutură răcoritoare și revigorantă.