Rețetă de zacuscă

Rețetă de zacuscă

Zacusca, această gustare delicioasă și nutritivă, este nelipsită din cămările multor gospodine și ne-am gândit să vă prezentăm o rețetă de zacuscă cu vinete și gogoșari, potrivită pentru toamnă.

Ingrediente

  • 2 kg. vinete de mărime medie;
  • 1 kg. gogoșari;
  • ardei iute după gust, tocat rondele (opțional);
  • 500 gr. ceapă tocată felii subțiri;
  • 1 kg. roșii;
  • 750 ml. ulei de floarea soarelui;
  • 3 foi de dafin;
  • piper și sare după gust;
  • 1/2 linguriță boia dulce afumată (opțional).

Metodă de preparare

Coacem vinetele pe grătar sau pe o plită. După ce s-au copt, le curățăm de coajă și le lăsăm la scurs 30 de minute, apoi le tocăm cubulețe. Punem la copt și gogoșarii, apoi îi curățăm de piele și semințe (fără a utiliza apă, pentru a nu îndepărta sucurile aromate rezultate în urma coacerii) și îi tocăm cubulețe. Tăiem roșiile în felii mari și le pasăm cu ajutorul unui blender. Opțional, putem îndepărta coaja roșiilor.

Într-o cratiță, încingem uleiul la foc potrivit, adăugăm ceapa tăiată felii subțiri și o călim până se înmoaie. Adăugăm în cratiță, pe rând, ardeiul iute tocat, vinetele, gogoșarii, roșiile pasate, foile de dafin și fierbem totul timp de 20 minute, amestecând din când în când. Înainte ca zacusca să fie gata, adăugăm boiaua afumată și potrivim gustul cu sare și piper. 

Punem zacusca în borcane mici de 300-500 ml. (cât încă este fierbinte), punem capacele și le strângem bine, apoi sterilizăm borcanele după metoda preferată. La final, punem borcanele în cămară sau într-un loc întunecat și răcoros.

Poftă bună!

Toate comentariile