Rețetă: Plăcintă cu mere

Rețetă: Plăcintă cu mere

Astăzi vă propunem o rețetă de plăcintă de mere cu un blat fraged și delicios. 

Ingrediente

Pentru blatul plăcintei avem nevoie de:

  • 500 grame făină de grâu;
  • 1 ou;
  • 200 grame unt adus la temperatura camerei;
  • 100 grame smântână grasă;
  • 100 grame zahăr;
  • 2 pliculețe zahăr vanilat;
  • 10 grame praf de copt și un praf de sare.
Pentru umplutură avem nevoie de:
  • 6-7 mere de mărime medie;
  • 2-3 linguri zahăr (în funcție de cât de dulci sunt merele);
  • 1 linguriță cu scorțișoară.

Mod de preparare

Mai întâi, se spală merele și se curăță de coajă, iar apoi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Într-o tigaie încăpătoare, care nu lipește, se încinge o linguriță cu unt, iar apoi se adaugă merele rase împreună cu zahărul și se amestecă din când în când. După 5 minute, se adaugă scorțișoara și după ce se mai evaporă sucul, se stinge focul și se lasă la răcit.

Pentru blat, avem nevoie de un castron mare în care se vor freca untul și zahărul. Apoi se încorporează zahărul vanilat și oul și se amestecă până se obține o consistență cremoasă, iar apoi se adaugă smântâna și se omogenizează.
Într-un alt castron, se amestecă făina, praful de copt și sarea și se adaugă compoziției preparate anterior. Se amestecă ușor, iar când aluatul se mai întărește, se frământă cu mâinile până când nu se mai lipește de acestea. Aluatul obținut se împarte în două, se cerne puțină făină pe masă și se întinde cu făcălețul prima porțiune de aluat într-atât încât să nu se rupă (datorită untului, aluatul se rupe ușor).

Se întinde jumătate din umplutura de măr doar pe mijlocul foii întinse, lăsând câțiva centimetri liberi la capetele de sus și de jos, se împăturește iar apoi se impăturesc capetele lăsate libere pentru a sigila plăcinta. Se repetă aceeași pași și pentru a doua porțiune de aluat.

După ce pregătești plăcintele, înțeapă-le cu furculița în câteva locuri și așează-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava în cuptor (încins în prealabil la 180° C) pentru 30 minute.

Când totul este gata, scoate plăcintele, lasă-le să se răcească puțin înainte de a le servi. 

Pont: La servire, poți presăra un pic de zahăr pudră pe deasupra sau poți pune un pic de înghețată de vanilie lângă.