Rețetă: Spaghete cu sos de roșii și ciuperci

Rețetă: Spaghete cu sos de roșii și ciuperci

Astăzi vă aducem un strop din bucătăria Italiei cu o rețetă de paste, simplă și gustoasă, ce poate fi adaptată foarte ușor și pentru perioada postului. Pentru că secretul unor paste delicioase constă în sos, vom prepara rețeta cu un suc de roșii făcut în casă.

Ingrediente pentru două porții

  • 5 roșii mari;
  • 250 gr. spaghete (sau oricare alt tip de paste);
  • 1 ceapă roșie de mărime medie, tocată julienne;
  • 2 căței de usturoi zdrobiți;
  • 5-6 ciuperci brune sau albe tăiate felii;
  • 100 ml. ulei de măsline;
  • 1 lingură unt (opțional);
  • 3 linguri vin alb sau rose demisec;
  • 1 lingură rasă busuioc tocat (de preferat proaspăt);
  • 1 lingură rasă oregano tocat (de preferat proaspăt);
  • 1 linguriță rasă cimbru uscat;
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată;
  • 1 linguriță rasă praf de chimen;
  • parmezan ras (opțional);
  • sare;
  • piper;
  • zahăr.

Mod de preparare

Fierbem 2 L. apă. După ce apa a dat în clocot, stingem focul și așezăm roșiile spălate în apa fiartă (după ce le-am crestat puțin în partea superioară - se vor decoji mai ușor). După 1-2 minute de stat în apa fierbinte, transferăm roșiile într-un castron cu apă rece. După răcirea acestora, curățăm pielița. În continuare, roșiile vor fi pasate într-un blender sau robot de bucătărie, iar sucul rezultat va fi dat printr-o sită pentru a separa semințele care pot da un gust amar sosului. Sucul se pune pe foc și din momentul în care dă în clocot, se lasă să fiarbă 20-30 minute, amestecând din când în când. 

Într-o oală punem la fiert 2 litrii de apă împreună cu un praf zdravăn de sare pentru paste. Cât timp fierbe apa, într-o tigaie încăpătoare (ulterior vom adăuga și spaghetele), încingem uleiul de măsline (mai puțin o lingură pe care o vom păstra pentru prepararea ciupercilor) și adăugăm ceapa și usturoiul pe care le vom căli până încep să se înmoaie. Peste ele vom adăuga sucul de roșii, vom asezona cu busuioc, oregano, scorțișoara, praful de chimen, sare și piper după gust. În cazul în care roșiile au fost acrișoare putem adăuga câteva lingurițe de zahăr. Sosul obținut se dă în coclot și se mai lasă să fiarbă câteva minute, amestecând periodic, apoi stingem focul.

Când apa a fiert, punem pastele și le fierbem conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi le scurgem bine și le adăugăm în tigaia cu sos sos, și amestecăm astfel încât toate pastele să fie acoperite de sos.

Pentru un gust intens, vom găti ciupercile separat. Într-o altă tigaie încingem lingura de ulei păstrată anterior și lingura de unt, adăugăm ciupercile spălate și scurse și le călim până se înmoaie, apoi le stropim cu vin și le asezonăm cu cimbru, sare și piper după gust. Le ținem pe foc până scade toată zeama.

Așezăm spaghetele într-o farfurie, având grijă să punem și din ceapă din tigaie. Peste acestea punem două linguri din ciupercile pregătite, presărăm parmezan ras și decorăm cu frunze proaspete de busuioc.

Opțional, parmezanul și untul pot fi excluse.

Poftă bună!