Tort Cu Nucă De Cocos

Tort Cu Nucă De Cocos

Dacă de Craciun avem cozonacii, pe masa de revelion cel mai bine stă un tort. Așa că noi v-am pregătit unul ușor și fresh cu nucă de cocos.

Ingrediente pentru blat:

  • 110 gr. unt (la temperatura camerei);
  • 40 ml. ulei de floarea soarelui;
  • 160 gr. zahăr;
  • 1 păstaie de vanilie sau 2-3 lingurițe esență de vanilie;
  • 3 ouă de mărime medie;
  • 270 gr. făină albă;
  • 10 gr. praf de copt;
  • 120 gr. iaurt simplu gras;
  • 70 ml. lapte;
  • 1 praf de sare.

Ingrediente pentru cremă:

  • 100 gr. ciocolată albă pentru topit;
  • 4 linguri lapte de cocos (Atenție! Nu folosim băutură din cocos care se găsește la cutii din carton, ci lapte de cocos care se găsește de obicei la conservă);
  • 125 gr. brânză Mascarpone;
  • 200 ml. smântână pentru frișcă neîndulcită (răcită în frigider înainte de folosire);
  • 15 gr. zahăr pudră;
  • 20 gr. fulgi de nucă de cocos.

Ingrediente pentru asamblare și decorare:

  • 120 ml. lapte de cocos;
  • fulgi de nucă de cocos;
  • câteva migdale nesărate.

Prepararea blatului. Mai întâi vom extrage conținutul păstăii de vanilie, iar pentru aceasta vom înmuia păstaia în apă caldă, după care o vom tăia pe jumătate pe lungime și cu lama cuțitului vom răzui conținutul. Într-un castron mai mare frecăm bine zahărul, untul, uleiul și vanilia extrasă. Peste această compoziție vom adăuga pe rând câte un ou, omogenizând amestecul după fiecare. În continuare, adăugăm făina cernută în prealabil, praful de copt, sarea, iaurtul și laptele și omogenizăm. 

Turnăm amestecul într-o tavă mai adâncă (de preferat, una rotundă, specială pentru blaturi) pe care am uns-o înainte cu unt, am tapetat-o cu puțină făină și pe fundul căreia am pus hârtie de copt (doar pe fund, nu și pe margini). Tava se dă la cuptorul încins la 180 grade Celsius pentru 25 minute. Pentru a verifica dacă blatul este copt, înfigem în mijloc o scobitoare și dacă o scoatem curată înseamnă că blatul este copt. Acesta se va lăsa să se răcească complet în tavă înainte de asamblare.

Prepararea cremei. Punem la bain-marie ciocolata albă împreună cu trei linguri de lapte de cocos și lăsăm până se topește. Într-un bol punem brânza Mascarpone și o amestecăm până se înmoaie și devine fină. Peste aceasta vom adăuga ciocolata topită și amestecăm din nou. Într-un alt bol, batem frișca până se întărește, apoi încorporăm zahărul pudră împreună cu o lingură de lapte de cocos. Mai departe, turnăm frișca peste compoziția de ciocolată și Mascarpone, amestecând ușor, apoi adăugăm în crema obținută și fulgii de cocos și omogenizăm. Acoperim bolul cu cremă și dăm la frigider până când o vom folosi.

Asamblare și decorare. Scoatem cu grijă blatul din tavă. Pentru a obține două blaturi, îl vom tăia pe jumătate și cel mai simplu este să îl tăiem cu o bucată de ață (de preferat ață dentară) pe care o vom plasa la jumătatea grosimii blatului pe toată circumferința acestuia. Capetele aței le încrucișăm și printr-o mișcare constantă le strângem până tăiem tot blatul, apoi separăm cele două straturi obținute. Pe farfuria sau platoul pe care vom asambla tortul întindem o lingură de cremă pentru a-l fixa mai bine și așezăm deasupra primul strat de blat. Îl însiropăm cu câteva linguri de lapte de cocos și așteptăm să fie absorbit, apoi, cu ajutorul unei spatule, întindem desupra un strat de cremă cam de grosimea unui deget. Așezăm deasupra celălalt strat de blat pe care îl vom însiropa de asemenea cu câteva linguri de lapte de cocos și așteptăm din nou să fie absorbit. Întindem deasupra cremă, iar restul o vom folosi pentru a glazura marginile tortului. Presărăm deasupra fulgii de cocos și decorăm cu migdale. 

Spor la treabă și poftă bună!