Rețetă sos bolognese

Rețetă sos bolognese

Sosul Bolognese este un sos consistent, bazat pe carne, specific bucătăriei italienești. Vă prezentăm rețeta noastră, plus câteva secrete pentru un sos bolognese delicios.

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 250 g. carne tocată de vită (cu mai puțină grăsime);
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui;
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt;
  • 1 ceapă mare, tocată cubulețe;
  • 1 morcov dat pe răzătoarea cu ochiuri mari sau tocat cubulețe mici;
  • 70 ml. vin roșu sec;
  • 1 conservă (400 gr.) de roșii întregi în suc, pe care le vom toca mărunt;
  • 1 lingură pastă de roșii;
  • 1 lingură zahăr (dacă roșiile sunt mai acre, putem folosi mai mult zahăr);
  • 1 lingură sos de soia (opțional);
  • 2-3 foi de dafin;
  • ierburi aromatice uscate: cimbru, oregano, busuioc, mentă (după gust);
  • 1 1/2 lingurițe scorțișoară;
  • 1 linguriță boia dulce afumată (opțional);
  • sare și piper (după gust).

Mod de preparare

Într-o cratiță sau tigaie mai mare dotată cu capac, încingem uleiul, la foc potrivit. Adăugăm ceapa, usturoiul, morcovul și gătim timp de 3 minute. Între timp, punem la fiert 1 litru de apă.

Dăm focul mai mare, adăugăm carnea tocată peste legume și cu ajutorul lingurii desfacem carnea în  bucățele cât mai mici. Lăsăm la gătit 3-4 minute, până când carnea prinde o culoare maronie, uniformă. Adăugăm vinul și amestecăm continuu, până când mirosul de alcool dispare (aprox. 1 minut).

Reducem focul la minim și adăugăm roșiile tocate și sucul din conservă, pasta de tomate, zahărul, sosul de soia și foile de dafin. Amestecăm bine, apoi turnăm apa fiartă și amestecăm iar. Acoperim cratița cu un capac și lăsăm sosul să fiarbă timp de 1,5-2 ore. Cu cât sosul fierbe mai mult, cu atât va fi mai gustos, iar carnea va fi mai fragedă. La fiecare 20 de minute, verificăm sosul și îl mai amestecăm. 

La final, adăugăm ierburile aromatice, scorțișoara, boiaua, sarea și piperul, amestecăm și lăsăm să fiarbă aproximativ 10 minute, fără capac.

Sosul nostru este gata și îl putem servi împreună cu pastele noastre preferate și cu mult parmezan ras. Sosul este potrivit pentru orice tip de paste, spaghete, tagliatelle, penne, farfalle, fusilli, rigatoni etc.

Poftă bună!

Toate comentariile