Rețetă Pască

Rețetă Pască

Astăzi vă prezentăm rețeta noastră pentru o Pască delicioasă.

Ingrediente pentru două păști (una nu ajunge niciodată):

Ingrediente pentru blat

  • 1 kg. făină (cernută de două ori);
  • 5 gălbenușuri (la temperatura camerei);
  • 500 ml. lapte încălzit;
  • 50 gr. drojdie;
  • 250 gr. unt gras (topit);
  • 350 gr. zahăr;
  • 1 praf de sare;
  • 30 ml. esență vanilie (sau după gust);
  • 15 ml. esență rom (sau după gust).

Ingrediente pentru cremă

  • 1,5 kg. brânză de vaci nesărată;
  • 500 gr. brânză Mascarpone;
  • 8 albușuri;
  • 3 gălbenușuri;
  • 350 gr. zahăr;
  • 100 gr. praf de budincă cu aromă de vanilie;
  • esențe de vanilie și rom după gust.

Prepararea blatului

Frecăm drojdia cu 2 linguri de zahăr până se lichefiază, apoi adăugăm 4 linguri de lapte cald (nu fierbinte) din cantitatea totală de lapte, o lingură de făină și amestecăm până se omogenizează. După ce am cernut făina, o punem întru-un vas mai mare, iar în mijlocul ei turnăm compoziția cu drojdie și o lăsăm să își dubleze volumul (cca. 10 - 15 minute).

Mixăm gălbenușurile cu un praf de sare până devin cremoase. Amestecăm restul de lapte cu zahărul până acesta se dizolvă, apoi adăugăm esențele de vanilie și rom.


Turnăm pe rând peste făină gălbenușurile și laptele, apoi frământăm bine (30 de minute). Spre sfârșit, adăugăm treptat untul topit călduț (nu fierbinte) și frământăm până se încorporează complet. Acoperim vasul cu folie alimentară și lăsăm la dospit într-un loc cald până când aluatul și-a dublat volumul.


Prepararea cremei

Mixăm albușurile până obținem o spumă densă, apoi adăugăm zahărul și mixăm până se întăresc albușurile. Peste albușuri adăugăm pe rând gălbenușurile, brânza de vaci, brânza Mascarpone, esențele și praful de budincă, având grijă să amestecăm/mixăm după adăugarea fiecărui ingredient. Important: mixarea trebuie făcută la viteză mica.

Pregătirea pentru coacere


Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetăm tăvile (de preferat tăvi rotunde pentru tort) cu hârtie pentru copt și le ungem cu puțin ulei. Împărțim aluatul în trei. Cu mâna unsă cu puțin ulei, întindem două treimi din aluat pe fundul tăvilor și deasupra turnăm crema de brânză. Treimea de aluat rămasă o vom folosi pentru ornare, împărțindu-l în 3 bucăți egale pe care le vom rula sub forma a 3 cordoane sucite. Două dintre acestea le vom folosi pentru a orna marginea, iar  pe al 3-lea îl vom folosi pentru ornamentul central în formă de cruce. Opțional, putem unge păștile cu gălbenuș bătut.


La final, dăm tăvile la cuptor pentru 40-45 minute. După ce o scoatem din cuptor, o lăsăm să se răcească.
Înainte de a servi pasca, o putem orna cu diverse fructe (struguri, căpșuni, coacăze, afine etc.) pentru a-i oferi un aspect deosebit.

Vă dorim Poftă Bună!