Depozitarea alimentelor în congelator este esențială pentru a preveni risipa și pentru a asigura păstrarea calității alimentelor.
Iată câteva sfaturi pentru o depozitare corectă:
- Folosirea ambalajelor adecvate: pentru a ne asigura că alimentele sunt protejate, este necesar să alegem pungi rezistente cu sigilare perfectă. Înainte de sigilare, nu uităm să scoatem din pungi cât mai mult aer posibil.
- Etichetare: pentru a putea urmări ce alimente trebuie consumate mai întâi, scriem pe ambalaj tipul alimentului și data la care a fost congelat. Pentru o mai bună organizare, păstrăm alimentele congelate recent în spate și cele congelate mai de mult în față.
- Divizarea în porții: pentru a ne ușura treaba, când vine vorba de gătit, putem congela alimentele în porții individuale. Astfel, putem decongela mult mai ușor și repede doar cât avem nevoie.
- Blanșare: înainte de congelare, legumele și anumite fructe, precum caise sau piersici, este indicat să fie scufundate 2-3 minute în apă clocotită, apoi în apă rece pentru a opri procesul de gătire. Scopul blanșării este de a distruge enzimele care pot cauza pierderea culorii, a texturii și a gustului în timpul congelării.
Fructele de pădure, căpșunile, ananasul, mango sau papaya se pot congela normal: curățate, spălate, tăiate, uscate și apoi puse în pungi pentru congelator.