Ingrediente:
- 250 g făină
- 150 g zahăr
- 2 lingurițe de praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu
- ¼ linguriță sare
- 2 ouă mari
- 120 ml lapte
- 120 ml ulei vegetal (sau unt topit)
- 1 linguriță extract de vanilie
- 150 g ciocolată (sau fructe, nuci, în funcție de preferințe)
- Forme din aluminiu pentru brioșe
Instrucțiuni:
- Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.
- În alt bol, bate ouăle, apoi adaugă laptele, uleiul și extractul de vanilie. Amestecă bine! Toarnă această compoziție peste compoziția realizată mai sus.
- Amestecă totul până când obții un aluat omogen.
- Dacă dorești să adaugi bucăți de ciocolată, fructe sau nuci, acum e momentul.
- Între timp, preîncălzește cuptorul la 180°C și pregătește formele din aluminiu pentru brioșe.
- Împarte aluatul uniform în formele de aluminiu, umplându-le pănă la aproximativ 2/3 din capacitate pentru a permite creșterea brioșelor în timpul coacerii.
- Introdu formele în cuptor și lasă-le timp de 20-25 de minute (sau poți folosi testul scobitorii – când scobitoarea introdusă în mijlocul brioșei iese curată, brioșele sunt gata).
- Scoate brioșele din cuptor și lasă-le să se răcească în forme cel puțin 5 minute.
Sfat: pentru o varia rețeta, poți adăuga diverse arome sau ingrediente (cum ar fi scorțișoară, vișine din compot sau chiar legume, pentru o variantă sărată).